Dank voor uw bijdrage!

Meest recente berichten

Recente reacties

  Droom van Bomenstad Almelo krijgt echt vorm met eerste plantenvakken rond bomen.

  ALMELO – De vergroening van de Almelose binnenstad is nu echt begonnen. Geen tijdelijke beplanting meer, maar plantenvakken met vaste bloemen en planten die het hele jaar door wat te bieden hebben.

  Drie jaar is de Stichting Bomenstad Almelo bezig met de plannen voor plantaardige verfraaiing van het centrum. Dat proces is nu in volle gang. Op de Koornmarkt zijn de afgelopen twee weken verhoogde perkjes rond de leilinden aangelegd, waarin inmiddels een flink aantal verschillende planten prijkt. Onder meer verbena, geraniums en siergrassen moeten winkelend publiek in vervoering brengen. „Het hele jaar”, zegt stichtingsvoorzitter Babbette Schoonebeek. „Dit soort prairiebeplanting heeft elke jaargetijde wel wat te bieden en is niet op een gegeven moment verpieterd.”


  Verstening vergroenen

  De Stichting Bomenstad Almelo is enkele jaren geleden door inwoners in het leven geroepen om de versteende binnenstad van groen te voorzien. Het enthousiasme bleek al gauw enorm. Plannen kwamen er ook. „Maar we liepen ook tegen uitdagingen op”, zegt de voorzitter. „Want je kunt niet zomaar bomen planten of bloembakken neerzetten. Zeker als je iets wilt planten, moet je rekening houden met alle kabels en leidingen onder de grond. Zo’n operatie kost al gauw 20.000 euro.”

  Dat is waar de gemeente Almelo een rol speelt. De lokale overheid faciliteert vooral. Projectleider openbare ruimte Rob Hogt van de gemeente speelt samen met Hester Beldenbos van adviesbureau BuitenZin een adviserende rol. „In de toekomst gaan we stalen bakken met bomen plaatsen in de Grotestraat”, zegt Belderbos. „We kunnen niet zomaar de straat openbreken en bomen planten. Als er in de toekomst weer een keer aan de weg gewerkt wordt, kunnen we ze eventueel naar de weg verplaatsen.”


  Positieve reacties

  De eerste reacties op de huidige projecten zijn alvast positief. „Mensen zien nu concrete resultaten van onze plannen, dus het aantal donaties neemt ook flink toe”, weet stichtingspenningmeester Egbert Willems.


  Flink doorpakken

  Bomenstad Almelo is nu van plan om door te pakken. In februari gaan de werkzaamheden verder, waarbij het hele gebied tussen de Oranjestraat en het Amaliaplein wat vergroening kan verwachten. Vervolgens hoopt de stichting ook zogenaamde green art projecten van de grond te krijgen, waarbij kunst met beplanting wordt gecombineerd. De organisatie is daarvoor altijd op zoek naar steun, ook financieel. Wie wat wil betekenen, kan zich melden via het e-mailadres: bomenstadalmelo@gmail.com.

  BRON: TUBANTIA